PROF. DR. ASAF HACİYEV, ÜNLÜ MATEMATİKÇİ KOLMOGOROV İLE ANILARINI ÖĞRENCİLERE ANLATTI « Haber Karadeniz TV

19 Nisan 2024 - 22:04

PROF. DR. ASAF HACİYEV, ÜNLÜ MATEMATİKÇİ KOLMOGOROV İLE ANILARINI ÖĞRENCİLERE ANLATTI

reklam
PROF. DR. ASAF HACİYEV, ÜNLÜ MATEMATİKÇİ KOLMOGOROV İLE ANILARINI ÖĞRENCİLERE ANLATTI
Son Güncelleme :

11 Kasım 2022 - 11:20

reklam

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Asaf Haciyev, Yeditepe Üniversitesi’nde 20. yüzyılın en büyük matematik dehalarından Kolmogorov ile anılarını öğrencilere anlattı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Asaf Haciyev, Yeditepe Üniversitesi’nde 20. yüzyılın en büyük matematik dehalarından Kolmogorov ile anılarını öğrencilere anlattı.

Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda Prof. Dr. Asaf Haciyev, Moskova Devlet Üniversitesi’nde çeşitli bölümlerin başkanlıkları olmak üzere olasılık, istatistik, rastgele süreçler, matematiksel mantık gibi farklı pozisyonlarda görev yapan Kolmogorov ile tanışma sürecini ve kendisiyle 15 yıllık çalışma serüvenini öğrenciler ile paylaştı. ’20. yüzyılın en büyük matematik dehalarından Kolmogorov ile anılarım’ adlı etkinliğe Yeditepe Üniversitesi Kurucu Başkanı Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

‘KİTAPTAN ÖĞRENİLECEK ŞEYLER VAR AMA TECRÜBEDEN ÖĞRENİLECEK ÇOK DAHA FAZLA ŞEY VAR’

Yeditepe Üniversitesi Kurucu Başkanı Bedrettin Dalan, ‘Kitaptan öğrenilecek şeyler var ama tecrübeden öğrenilecek çok daha fazla şey var. Akıllı insanlar her şeyi kendisi denemez, denenmişlerin fikirlerini alır, yoluna devam eder ve zaman kazanır. Konuşma yapacak hocamız, gerçekten çok tecrübeli, değerli ve dünyada tanınmış bir matematikçi. Ayrıca bana göre matematiğin felsefesini de çok iyi biliyor. Size matematik ya da formüller anlatacağını zannetmiyorum. Matematiğin hikayesini, felsefesini anlatacak. İnanıyorum ki, sizler de bu genç yaşınızda tecrübeli insandan çok güzel bir hayat dersi ve düşünce sistematiği öğreneceksiniz’ dedi.

‘DÜNYANIN GİDİŞATI İÇİN BÖYLE İNSANLARIN VAR OLMASI GEREKİR’

Prof. Dr. Asaf Haciyev, Moskova Devlet Üniversitesi’ni anlatarak başladığı konuşmasına, ilk kez üniversite birinci sınıfta karşılaştığı Kolmogorov ile yollarının nasıl kesiştiğini ve 20’nci yüzyılın en büyük matematik dehalarından Kolmogorov’un hayat görüşünü öğrenciler ile paylaştı. Öğrencilerle buluşmanın çok değerli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Asaf Haciyev, ‘Anlattığım hikayeler dünya matematiğinin bir bölümü ve parçasıdır. Çünkü bahsettiğimiz kişi dünya matematiğinde çok önemli bir şahıs olmuş ve yarattığı teoriler bugün hala hem pratik hem de teorik bakımdan çok önemli. Dünyanın gidişatı için böyle insanların var olması gerekir’ şeklinde konuştu.

‘BİZİM AMACIMIZ BURAYA BARIŞ GETİRMEK VE İNSANLAR ARASINDA BİRLİĞİ OLUŞTURMAK’

Aynı zamanda Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Sekreteri de olan Prof. Dr. Asaf Haciyev Rusya- Ukrayna Savaşı’ndan Karadeniz Eknomik İşbirliği Teşkilatı’nın nasıl etkilendiğine dair bilgilendirmelerde bulundu. Savaşın sadece bir teşkilatı değil bütün dünyayı etkilediğini belirten Haciyev, konuyla ilgili şöyle konuştu:

‘Biliyorsunuz, bir buğday problemi kendisini gösterdi ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanı aracılığıyla bu problem çözüldü. Sonra Rusya tekrar durdurdu ve dün tekrar konuştular. Şu an da çözüldü gibi görünüyor. Bizim teşkilatta 13 devlet var ve düşünebiliyor musunuz orada çalışmak ne kadar zordur. Ama biz yine de bu bağlantıları tutmaya çalışıyoruz. Ermenistan’ın Azerbaycan’da işgali vardı. Günümüzde Rusya-Ukrayna problemi var. Gürcistan’da Moldova’da da problemler mevcut. Bugün toplantımız vardı, Rusya ve Ukrayna birbirlerine hücum etmeye başladı; daha doğrusu her taraf kendi pozisyonunu gösteriyor. Benim buradaki düşüncem ise tarih bize gösteriyor ki ülkelerin birbirlerine karşı olması dünyaya hiç iyi gelmemiştir. Dünyanın geleceği iş birliğindedir, iş birliği olmalı. Fakat iş birliği olması için de barış olmalı. Bizim de esas maksadımız Karadeniz bölgesine barış getirmektir. Karadeniz bölgesi bugün dünya için çok ehemmiyetlidir. Bir taraftan dünyanın nakliyat yolları buradan geçer, bir taraftan bölgede gaz, petrol gibi çok önemli enerji kaynakları mevcut. En önemlisi ise burada yaşayan insanlardır. Bizim amacımız buraya barış getirmek ve insanlar arasında birliği oluşturmak.’

‘İŞ BİRLİĞİ OLDUĞU İÇİN ÜRETİLEN PETROL DÜNYA PAZARINA GİREBİLİYORDU’

İş birliğinin dünyadaki huzur için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Prof. Dr. Haciyev, ’20’nci asrın evvelinde dünyada her gün 400 bin varil nift üretilirdi. Onun 200 binini nüfusu 2,5 milyon olan Azerbaycan yapıyordu. İş birliği olduğu için üretilen petrol dünya pazarına girebiliyordu ama iş birliği olmasaydı mümkün değildi. Bugün de Rusya gazını imtihan ediyor ama yine küçük bir ülke olan Azerbaycan Avrupa’nın garantörü olacağını söyledi. İşte sadece Azerbaycan ile problem çözülmüyor. Herkesin niyetinin bu şekilde olması gerekiyor. Tüm problemlerin çözülmesi için iyi niyet olması gerektiğine inanıyorum. Niyet iyi olursa problem olmaz, problem olmazsa da iş birliği olur böylelikle insanlar iyi bir hayat sürer’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA
reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam