Orta Karadeniz Bölgesi, coğrafi işaret tescilli ürün sayısını 81’e çıkararak bölgenin gastronomi ve el sanatları potansiyelini vurguluyor. Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerini kapsayan bölgede, coğrafi işaretli ürünlerin büyük kısmı gastronomi ile ilişkili.
Amasya
Amasya, 24 coğrafi işaret tescilli ürüne sahip. Ürünler arasında Amasya ayvası, Amasya baklalı dolması, Amasya cevizli ballı baklavası, ve Amasya kirazı gibi çeşitler bulunuyor. Ayrıca, Amasya’nın çeşitli ürünleri için tescil başvuruları da devam ediyor.
Çorum
Çorum, 19 coğrafi işaret tescilli ürüne ev sahipliği yapıyor. Alaca çılbır yemeği ve Alaca hingali gibi ürünler tescil edilirken, ildeki 42 ürün için tescil işlemleri ise sürüyor.
Samsun
Samsun’un coğrafi işaretli ürünleri arasında Bafra pidesi, Salıpazarı kestane balı ve Çarşamba pidesi bulunuyor. Başvurusu süren ürünler arasında Alaçam kapaklı pidesi ve Bafra kapya biberi gibi çeşitler yer alıyor.
Tokat
Tokat, 21 coğrafi işaretli ürünüyle dikkat çekiyor. Tokat bileziği, Tokat ekmeği ve Tokat çöreği gibi ürünler arasında, Tokat tatlı üzüm tarhanası gibi geleneksel lezzetler de bulunuyor. Ayrıca, Tokat’ın coğrafi işaret başvuru dosyaları da OKA desteğiyle hazırlanıyor.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), bölgenin yerel değerlerini ortaya çıkarmak ve yaşatmak için projeler ve desteklerle coğrafi işaret tescili çalışmalarını destekliyor. Coğrafi işaretli ürünlerin artması, bu ürünlerin pazar değerini artırırken, kırsal kalkınmayı da teşvik ediyor.