Deniz Salyangozu Avı Dalışla Yapılıyor: Balıkçılar Yasak Olan Algarina’nın Yerine Geçiyor « Haber Karadeniz TV

8 Eylül 2024 - 02:27

Deniz Salyangozu Avı Dalışla Yapılıyor: Balıkçılar Yasak Olan Algarina’nın Yerine Geçiyor

reklam
Deniz Salyangozu Avı Dalışla Yapılıyor: Balıkçılar Yasak Olan Algarina’nın Yerine Geçiyor
Son Güncelleme :

15 Temmuz 2024 - 12:44

reklam

Yaz döneminde Karadeniz bölgesinde deniz salyangozu avı, balıkçıların önemli geçim kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor. Her yıl ülkeye milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayan deniz salyangozu, özellikle Uzak Doğu ülkeleri ve bazı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayından bu yana yapılan deniz salyangozu ihracatı, Türkiye’ye 4 milyon 742 bin 541 dolar döviz girdisi sağlarken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 5 milyon 69 bin 390 dolara yükseldi.

Deniz salyangozu avında kullanılan algarina adlı av aracı yasağının devam etmesi nedeniyle balıkçılar, salyangozları dalış yaparak topluyorlar. Bu durumu açıklayan balıkçılardan Erkan Acuner, “Algarina şu anda yasak olduğu için dalarak çıkartılıyor. Salyangoz avı genellikle kaya dipleri ve kum-kaya birleşimlerinde gerçekleşiyor. Günlük ortalama 600-700 kilogram salyangoz toplayabiliyoruz” dedi.

Acuner ayrıca, Türkiye’nin farklı denizlerinde İstanbul’dan İğneada’ya ve Hopa’ya kadar dalış yapılarak salyangoz toplandığını belirtti. Salyangozun kabuğunun kozmetik sanayinde, iç kısmının ise konserve olarak ihraç edildiğini ifade etti.

Salyangoz avcılığının Ege Denizi’ne göre diğer denizlere göre daha rahat yapıldığını dile getiren Acuner, “Türkiye’de salyangoz pek tüketilmiyor ancak ihracatı oldukça yoğun. Batıya gittikçe derinlik artıyor ve dalış daha zor hale geliyor” şeklinde konuştu.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam