Yaz Sıcaklarında Klima Kullanımı Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir: Uyarılar ve Tavsiyeler « Haber Karadeniz TV

8 Eylül 2024 - 02:36

Yaz Sıcaklarında Klima Kullanımı Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir: Uyarılar ve Tavsiyeler

reklam
Yaz Sıcaklarında Klima Kullanımı Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir: Uyarılar ve Tavsiyeler
Son Güncelleme :

22 Temmuz 2024 - 12:34

reklam

Yaz aylarının etkisiyle sıcak hava dalgaları artarken, klimalar günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak, klimaların yanlış kullanımı çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, klimaların doğru kullanılmasının önemini vurguladı.

Klimaların Doğru Kullanımı
Prof. Dr. Özlü, klimaların öncelikle düzenli bakımının yapılması ve filtrelerinin değiştirilmesi gerektiğini belirtti. “Odayı aniden çok düşük sıcaklıklara kadar soğutmamak gerekir. Klimayı kademeli olarak ve zamana yayarak kullanmak en sağlıklısıdır. İdeal oda sıcaklığı 21 ile 25 derece arasında olmalıdır. Sıcaklık değerlerini 17, 16 veya 14 dereceye düşürmek sağlık açısından önerilmez” dedi.

Özlü, klimanın fanının doğrudan kişiye üflemesinin de zararlı olabileceğine dikkat çekti. “Klimanın rüzgarı doğrudan kişiye gelmemelidir. Ayrıca, klima kapalı bir sistemde çalıştığı için iç hava sürekli aynı kalır ve kirlenir. Bu nedenle, klima çalışırken kapı ya da pencereyi açarak iç ve dış hava değişimini sağlamak gerekir” şeklinde ekledi.

Nem Oranı ve Sağlık Sorunları
Klima çalışırken odanın nem oranının düştüğüne ve havanın kuruduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, bağıl nem oranının yüzde 60-70 civarında olması gerektiğini belirtti. “Bu oranı sağlamak için odada geniş kaplarda su bulundurmak faydalı olacaktır. Aksi takdirde, klima kullanımı baş ağrısı, kas ağrıları, ciltte kuruluk, nezle, farenjit, sinüzit ve hatta zatürre gibi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

Özlü, kalabalık bir odada klima kullanımı sırasında, solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir kişinin diğerlerine hastalığı bulaştırabileceğine de dikkat çekti. “Eğer klimalı bir odada kişi açıkta uyursa, klimanın fanı doğrudan kişiye üfleyebilir ve bu da sağlık sorunlarına yol açabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Sonuç olarak, klimaların sağlık sorunlarını önlemek için doğru şekilde kullanılması ve düzenli bakımının yapılması büyük önem taşıyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde klimadan faydalanırken bu tavsiyelere dikkat edilmesi öneriliyor.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam