Emekli Ellerin İncisi: 9 Ayda Oluşan 100 Bin Liralık İpek Halılar! « Haber Karadeniz TV

17 Mayıs 2024 - 20:58

Emekli Ellerin İncisi: 9 Ayda Oluşan 100 Bin Liralık İpek Halılar!

reklam
Emekli Ellerin İncisi: 9 Ayda Oluşan 100 Bin Liralık İpek Halılar!
Son Güncelleme :

30 Nisan 2024 - 6:57

reklam

Amasya’da, boyutları 40 ile 45 santimetre arasında değişen, ancak dokunması tamamlanması için 9 ayı aşan bir süreye ihtiyaç duyan yüzde yüz el yapımı 2 adet Hereke ipek halı, toplamda 230 bin ilmek kullanılarak oluşturuldu. Emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur tarafından dokunan halıların tezgahtan kesimi için bir tören düzenlendi. 61 yaşındaki kursiyer, el emeği ve göz nuru eserlerinin her birinin değerini 100 bin liradan başlayarak belirledi ve bu halıları satışa sunabileceğini açıkladı.

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarını yaşatmak amacıyla düzenlediği Hereke ipek halı kursu, özellikle emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halıları diğerlerinden ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ve kesiminin el makasıyla yapılması bulunuyor. Ayrıca Hereke halılarının en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olmasıdır. Bu halılar yıllar süren emek gerektiren işlemler sonucunda dokunmaktadır ve dünyanın en ince ve en sağlam halılarından biri olarak kabul edilmektedir. Yapımında birinci sınıf ipek ip kullanılmaktadır.

Memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek dokuduğu ipek halılarının değerinin genellikle bilinmediğini belirtti ve her birini 100 bin liradan aşağı satmayı düşünmediğini ifade etti. Ulavur, bu halıların yapımının asgari ücret baz alındığında 100 bin lira değerinde olduğunu vurguladı.

Usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılarak sanatın inceliklerini öğrenen Müzeyyen Ulavur, 4 ayda yaptığı pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla süren halıya ise 130 bin ilmek atarak dokuduğunu belirtti. Ulavur, bu süreçte sabır ve emek gerektiğini ancak sonuçtan keyif aldığını, motiflerin ilmek ve renklerinin düşünülmesiyle stresin azaldığını ve bu sürecin bedava terapi gibi geldiğini ifade etti.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un eserinin tezgahtan kesimi için özel bir tören düzenledi. Törene Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam