Profesörden “Karadeniz’de hamsi avcılığı yasaklansın” çağrısı « Haber Karadeniz TV

28 Mart 2024 - 19:36

Profesörden “Karadeniz’de hamsi avcılığı yasaklansın” çağrısı

reklam
Profesörden “Karadeniz’de hamsi avcılığı yasaklansın” çağrısı
Son Güncelleme :

14 Aralık 2022 - 8:01

reklam

Profesörden “Karadeniz’de hamsi avcılığı yasaklansın” çağrısı Prof. Dr. Aydın: “Avlanmayı sürdürürsek ilerleyen yıllarda denizlerde hamsi türü kalmayacak”

Profesörden ” Karadeniz’de hamsi avcılığı yasaklansın” çağrısı

Prof. Dr. Aydın: “Avlanmayı sürdürürsek ilerleyen yıllarda denizlerde hamsi türü kalmayacak”

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, denizlerde hamsi stoklarının tükenme aşamasına geldiğini söyleyerek, “Stoklarımız küçük yaş gruplarında ve küçük boylardaki hamsiler. Bundan dolayı mutlak suretle bu stoku avlamamamız gerekmektedir, kesinlikle av yasağının getirilmesi gereklidir” dedi.

Denizlerde 1 Eylül tarihinde başlayan av sezonu sürüyor. Palamut balığı ile sezona hızlı başlayan Karadenizli balıkçılar, sezon ortalarında bol bekledikleri hamsiden umduklarını bulamadı. Küçük boyda avlanan hamsilerin popülasyonu olumsuz etkileyeceği için geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hamsi için getirilen avlanma yasağının bu yıl da getirilmesi talep ediliyor.

“Kesinlikle av yasağının gelmesi gerekiyor”

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, hamsi stoklarının şuan küçük boylarda olduğunu söyledi. Deniz ortamında hamsilerin boy ortalamasının şuanda 7-8 santimetre olduğunu ancak bunun 11-13 santimetreye ulaşması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Boy olarak evet yasal ancak normal şartlarda bu hamsilerin tezgahlarda olmaması gerekiyor. Şuanda avlanmaması gereken bir durum var. Şuanda o tezgahlardaki 9 santimetrelik hamsiler, gırgır balıklarındaki elekten geçip, üst kısımda kalan boy grupları. Daha küçük olanları ise denize dökülüyor ya da el altından dökme hamsi olarak balık unu ve balık yağı fabrikalarına yolluyorlar. Dolayısı ile stoklarımız gerçekten küçük yaş gruplarında ve küçük boylardaki hamsiler. Bundan dolayı mutlak suretle bu stoku avlamamamız gerekmektedir. Kesinlikle av yasağının getirilmesi gereklidir” diye konuştu.

“Karadeniz’de küçük boy balık değil, genç balıklar var, bunun anlamı ilerleyen yıllarda stok çökecek demek”

Şuanda devam eden avcılıkta tutulan hamsilerin sanıldığı üzerine küçük boyutta olmadığını, sıfır yaş grubundaki balıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Küçük boy grupları olması demek bu stokun çok genç bireylerden oluştuğunu ifade eder. Yani zaten yapılan çalışmalarda 7-8 santimetre boy grubundaki balığın sıfır yaş grubundaki balıklar. Bizim hamside 2-3 yaş olması lazım, en çok avlanan ise 1-2 yaş grubudur. Şuandaki balıklar ise sıfır yaş grubunda. Bu balıklar, yem olmadığı ve beslenemediğinden değil, bizim avlamamız gereken yaş gruplarındaki balık yok. Bu balıkları geçen yıl Gürcistan ve Abhazya’da bizim balıkçılarımız bu hamsileri avladılar. Dolayısı ile şuanda Karadeniz’de küçük balık değil, genç bireyler var, 1 ve 2 yaşındaki ergin bireyler yok. Bunun anlamı gelecek yıllarda bu sıkıntının devam edeceğinin ve stokların çökeceğinin anlamını ifade eder” şeklinde konuştu.

“Avlanmayı sürdürürsek gelecek yıllarda hamsi ve bununla beslenen balık türleri kalmayacak”

“Hamsi avcılığını eğer şuanda sürdürürsek, hiç üremeye fırsat olmayacağı için gelecek yıllarda hamsi, alıp evlerimize götüreceğimiz bir balık türü olmayacak” diyen Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, şöyle konuştu:

“Hamsi yok ise istavrit de olmaz, lüfer de olmaz, palamut da olmaz. Karadeniz’in diğer balıklar için besini hamsidir. Dolayısı ile hamsi çekilirse, sadece hamside değil, diğer balıklarımız da sorun yaşarız. Bu süreç 5 yıldır devam ediyor ve bugün buraya kadar geldik.”

Kaynak: İHA
reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam